суботу, 16 березня 2024 р.

 Протидія булінгу та торгівлі дітьми

Як батькам і школі запобігти булінгу

Булінг негативно впливає на всіх учасників – жертв, агресорів, спостерігачів. На місці жертви може в будь-який момент опинитися будь-яка дитина. Булінг відбувається в присутності інших дітей і впливає на них вкрай негативно. Всі спостерігачі, навіть якщо вони не втручаються і не реагують, відчувають великий психологічний тиск. Страждання жертв повторюються знову і знову, і у спостерігачів поступово притуплюється почуття жалю. Згодом це змінює шкільні стосунки і норми поведінки, робить дітей цинічними і безжальними щодо жертв булінгу і інших людей. Булінг можна порівняти із соціально-заразною хворобою з тяжкими наслідками, тому за перших його ознак слід вдатися до запобіжних заходів.

Як запобігти булінгу  

Щойно ви побачили або дізналися про булінг:

 Негайно втручайтесь та зупиняйте насилля — булінг не можна ігнорувати. 

Зберігайте спокій та будьте делікатними, не примушуйте дітей публічно говорити на важкі для них теми. Краще вести розмову наодинці або в малих групах. 

Уникайте слів «жертва» чи «агресор» — це призводить до стигматизації. 

Не намагайтеся ставати на чийсь бік або викликати відчуття провини до того, хто потерпає від булінгу. Так ви фіксуєте поведінку жертви. 

Пояснюйте, які саме дії є насиллям і чому їх необхідно припинити. 

Не вимагайте публічних вибачень. Це може загострити ситуацію. 

Допоможіть дітям зрозуміти, що таке булінг і як йому протистояти. Спілкуйтеся з дітьми. Прислухайтеся до них. Знайте їхніх друзів, цікавтеся школою, розумійте їхні проблеми. Заохочуйте дітей робити те, що вони люблять. Інтереси і хобі можуть підвищити довіру, допомогти дітям здружитися і попередити схильність до булінгу. 

Показуйте приклад ставлення до інших – із добротою та повагою.

Немає коментарів:

Дописати коментар